Sve što trebate znati o fugiranju betonskih ploča i opločnika

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijemo od vas zasigurno je vezano za fugiranje popločanih površina kvarcnim pijeskom. Upravo iz tog razloga smo odlučili na jednom mjestu sažeti sve informacije koje su vam potrebne kada je u pitanju korištenje kvarcnog pijeska.

Prije svega…

Odabrali ste svoje opločnike/ ploče i postavljene su na ispravno pripremljenu podlogu? Ovdje možete pronaći sve naše proizvode i savjetodavne upute za postavljanje:


Poveznica na proizvode
Poveznica za upute za postavljanje

Korisni savjeti

Evo i nekoliko savjeta od našeg stručnog tima.

Obzirom na potrebu održavanja opločnika/ ploča, učinite to tek nakon što se kvarcni pijesak dobro utvrdi u fugama djelovanjem padalina i ostalih atmosferskih prilika.

Temeljna funkcija kvarcnog pijeska u fugama je ublažavanje vibracije među opločnicima/ pločama i njihova stabilizacija. Preporučujemo, stoga, da se fuga ne puni kvarcom do vrha.

Osim kvarcnog pijeska ponekad se koristi i riječni pijesak granulacije 0-1 mm, pijesak za zidanje („nula“) frakcije 0,4 mm. Mi svakako to ne bismo preporučili jer je vodopropusnost kvarcnog pijeska bolja. Ovi materijali se pod utjecajem vode djelomično pretvaraju u vezivo odnosno dolazi do stvrdnjavanja. Kod riječnog pijeska zbog sitne granulacije može doći do podvlačenja pod opločnik/ ploču te na taj način stvoriti neravnine i gubitak materijala iz samih fuga. Pijesak za zidanje je veće granulacije pa može doći do ispadanja iz fuge, a time i oštećenja završnog sloja opločnika/ ploče.

U slučaju neodgovorenih pitanja budite slobodni nam se obratiti na office@fruehwald.hr